Mierea crudă se cristalizează în mod natural în timp. Nu este nimic în neregulă cu mierea care se cristalizează, iar cristalizarea nu indică faptul că s-a adăugat zahăr la miere sau că mierea s-a stricat.
Mierea crudă se poate cristaliza cu cristale mici și fine sau cu cristale mai mari și mai granulate.
Ocazional, mierea cristalizată se poate așeza pe fundul borcanului, iar mierea lichidă rămâne deasupra. Acest lucru se întâmplă deoarece glucoza tinde să cristalizeze destul de repede, iar glucoza cristalizată se va aglomera și va fi separată de celelalte zaharuri naturale.
În mierile cu mai multă glucoză, (ex: mierea de rapita sau poliflora) cristalizarea apare în toată mierea, astfel încât această separare este mai puțin probabilă să se întâmple. Mierea cristalizată are o culoare mai deschisă decât mierea lichidă deoarece glucoza cristalizată (unul dintre zaharurile care apar natural în miere) este de culoare albă în mod natural.
Acum, de ce cristalizează mierea naturala?
Răspunsul este legat de compoziția naturală specifică a mierii crude și de condițiile în care este depozitată.
Raportul glucoză-fructoză-apă. Mierea este o soluție supersaturată de zaharuri care apar natural într-o mică cantitate de apă (mai puțin de 20% din total). În mediul cald din stup, echilibrul dintre zahăr și apă este stabil și cristalizarea apare încet.
Cu toate acestea, când mierea este scoasă din acest mediu cald și plasată într-unul mai răcoros, excesul de glucoză și fructoză dizolvate în foarte puțină apă devine instabil, rezultând cristalizarea.
Glucoza este mai puțin solubilă în apă decât fructoza, deci cu cât conținutul de glucoză al mierii este mai mare, cu atât cristalizarea apare mai rapid. Mierea cu un conținut mai mare de fructoză se cristalizează destul de încet și poate rămâne în mare parte lichidă timp de ani de zile. Mierea cu un conținut scăzut de umiditate va cristaliza ferm, în timp ce mierea cu un conținut mai mare de umiditate va avea o textură mai moale.
Temperatura de depozitare.
Mierea rămâne într-o formă stabilă și lichidă doar cât timp se află într-un mediu cald, similar temperaturilor din stup (aproximativ 35°C). Mierea tinde să cristalizeze la temperaturi mai joase (în jur de 10°C – 15°C). Încălzirea ușoară a mierii până la aproximativ 35°C va dizolva cristalele de glucoză și va face mierea mai lichidă pentru un timp, dar mierea crudă va tinde să cristalizeze din nou.
Prezența de catalizatori.
Ultimul factor care afectează cristalizarea mierii este prezența unor particule mici care acționează ca nuclee sau semințe pentru cristalizare. Mierea crudă conține acești catalizatori sub formă de bucățele mici de ceară, polen, propolis și bule de aer, care stimulează cristalizarea.
În schimb, mierea procesată are o probabilitate mult mai mică de a cristaliza deoarece a fost filtrată și încălzită pentru a înlătura aceste componente naturale și benefice.
Sperăm că aceste informații te ajută să-ți răspunzi la întrebările despre mierea cristalizată.