apicultura pentru incepatori

Apicultor cu o rama cu albine scoasa din stup

Apicultura pentru incepatori

Bine ati venit in lumea apiculturei!

Apicultura pentru incepatori este un mic ghid de apicultura pentru incepatori dar si un material util celor care vor sa-si dezvolte cunostintele generale si sa invete cateva notiuni generale de apicultura.

Esti curios sa afli mai multe despre aceste mici creaturi care produc mierea?

Cine poate sa invete apicultura? Oricine.

Primul pas in apicultura pentru incepatori este de a afla totul despre albine. Ai nevoie sa inveti despre cele trei tipuri de albine care se gasesc in interiorul unui stup. Trantorii , albinele lucratoare și Regina. Albinele sunt extrem de specializate și un stup funcțional are nevoie de fiecare dintre membrii enumerati pentru a efectua munca lor, sau stupul nu va supraviețui și prospera. Ei trebuie să lucreze ca o echipă și să fie dispuși să se sacrifice dacă este necesar pentru a menține stupul în viață.

Diferenta dintre Albina Lucratoare –  Mascul ( trantor ) si Regina
apicultura pentru incepatori

Diferenta dintre: Albina lucratoare – Mascul (trantor) si Regina

Fiecare stup va avea o regina, singura care va putea reproduce in colonie. Ea iese din stup in doua situatii: ca regina virgina sa se imperecheze, iar in unele cazuri, o regină cu experienta, cu un roi. In zborurile de imperechere, regina localizeaza o „zona de adunare a trantorilor“ sa se imperecheze cu pana la 80 de trantori inainte de a reveni la stup. Ea va stoca toate acesta sperma pentru tot restul vietii ei, care poate dura până la 5 sau 6 ani. Regina va depune toate ouale pentru colonie, „decizand“ cand va depune trantori ( oua nefecundate) sau albinele lucratoare ( ouale fertilizate),

Albinele lucratoare sunt femele sterile care merg in cautarea hranei, hranirea celor “mici”, productia de miere si depozitare, producția de ceara, de curatare si apararea stupului impotriva intrusilor. Fiecare albina lucratoare va face o varietate de lucruri in timpul vietiii sale, care poate dura aproximativ 4-6 saptamani in timpul sezonului activ. Pe masura ce imbatranesc, indatoririle lor vor deveni mai riscante deoarece ele necesita sa se aventureze departe de stup.

Singurele albine de sex masculin din colonie sunt trantorii. Singurul lor scop este de a raspandi genetica coloniei prin imperecherea cu regine virgine din alte colonii. Odata ce se imperecheaza, ei mor incoronati ca “albine de success”. Trantorii care nu au reusit sa se imperecheze vor revenii la stup sa manance miere si polen. Cand sezonul de imperechere se incheie, trantorii devin un canal de scurgere de resurse in interiorul stupului si sunt evacuati de catre albinele lucratoare.

Apicultorii ajuta albinele prin furnizarea de stupi pentru ca ele sa traiasca, iar in schimb albinele produc mierea pentru noi, oamenii. Apicultorii fac stupi pentru albine. Ei pun cadre din interiorul lor, realizate din lemn și sârmă, panouri acoperite cu ceară de albine și gofrate într-o formă de fagure de miere. Aceste cadre dau albinelor un start pentru construirea propriului lor fagure de miere.

Apicultorii, de asemenea, face vizite regulate la stupi pentru a verifica albinele și mierea. Când văd ca mierea e coapta, apicultorul fumeaza stupul pentru a calma albinele (pentru ca albinele calme sunt mai putin probabil sa intepe). Apicultorii iau doar câteva rame de fiecare dată, nu se doreste ca albinele sa raman fara nici un fagure de miere. Prin felierea de sus a cearei (capace) de pe fagurele de miere, apicultori pot obține toata mierea de care au nevoie. Acum, mierea este gata să fie ambalata în borcane de sticlă sau sticle Squeezy și trimise la magazine pentru noi toți să cumperam și să ne bucuram.

Unde as putea sa imi localizez stupul?

Aici trebuie sa luati in considerare doar albinele. Ceea ce va fi mai confortabil pentru tine s-ar putea sa nu fie acelasi lucru pentru albine. Si ce crezi? Tu pierzi timpul.

Ia in considerare urmatoarele:
 • Soare regulat
 • In apropierea resulselor hranei care sunt, desigur, florile.
 • Accesul la apa ( aveti grija totusi ca nu cumva piscina vecinului sa fie cea mai apropiata sursa de apa!)
 • Adapost de vant
 • Protective impotriva animalelor si daunatorilor

Apicultura pentru incepatori

apicultura pentru incepatori

Asezare gradina cu stupi

Dupa ce ti-ai asamblat stupul, care sunt sarcinile regulate pentru un apicultor?

Apicultorii ajuta albinele sa aiba grija de ele insisi. Le ofera albinelor un stup pentru adapost, medicamente si, daca este necesar, noi regine. Fara ajutorul care apicultorii il furnizeaza albinelor, trebuie subliniat faptul ca albinele reusesc sa aiba grija, de ce cele mai multe ori, de propriile lor nevoi destul de bine!

Apicultorul verifica stupi cu regularitate pentru a se asigura ca albinele nu au probleme de sanatate ca regina depune oua suficiente, daca spatiul furnizat este indeajus pentru dimensiunea coloniilor si altele.

Se foloseste un set special de instrumente care face lucrul in jurul albinelor mai usor si sigur.

De ce ai putea sa inveti apicultura? Pentru ca mierea e minunata! Sa ai posibilitatea la cateva galoane de miere naturala in fiecare an, sau te-ai gandit vreodata la salvarea planetei prin polenizare? Ar fi si un mod excelent sa implicam copii direct cu natura. Cine nu ar vrea sa invete cu totul ceva nou, sa isi extinda orizonturile!?

Cateva carti de apicultura pentru incepatori sunt necesare inainte de a incepe aceasta apicultura. Urmatoarele manuale de apicultura pentru incepatori te vor ajuta foarte mult

 • Manualul apicultorului editia lX
 • Cartea stuparului – T.Bogdan,V Petrus
 • Bolile albinelor
 • Manual de crestere a albinelor – Adrian Waring
 • Albinaritul pentru incepatori – Frantz Lampeitl
 • Albinele, stupina de langa casa

Apicultura va poate oferi un interes in viata care va va tine „ ocupat” cu ceva nou de zi cu zi, precum si oferindu-va multe momente placute, cum ar fi eliberarea de stresul de zi cu zi din viata si de munca.

Daca te enumeri printe cei 2% din polulatia care are o reactie alergica la intepatura de albine, gandeste-te de doua ori daca acesta este hobby-ul potrivit pentru tine. Succes