Albinele de fapt nu isi petrec intreaga viata colectand miere.
Albina colecteaza miere pentru a o stoca, doar spre sfarsitul vietii.
Albinele isi petrec o mare parte din viata lucrand ca si “asistente”, “bone” care se ocupa cu cresterea puietului din stup (viitoarele albine)
De asemenea, ele se mai ocupa si cu colectarea de polen si nectar pe termen scurt.
Puietul din stup este hranit de catre albinele “bone” cu un amestec de polen si nectar, NU cu miere de albine.
O familie de albine (stup) are nevoie de aproximativ 18kg de miere de albine sa consume pe timpul iernii.
Albinele pe care le ingrijesc apicultorii sunt o rasa de albine domesticite acum 15000 de ani, care prin natura lor sunt facute sa stranga mai multa miere decat au ele nevoie, astfel un stup poate produce circa 60 -70 kg de miere pe an.
Un apicultor nu va colecta miere de albine de la o famile de albine tanara pentru ca albinutele vor avea nevoie de un surpluls de miere din care vor construi fagurele.
In primul an, albinele vor produce putina miere, in al doilea an albinele vor produce mult mai multa miere decat au ele nevoie, asa ca apicultorul poate recolta surplusul de miere.
Sa zicem ca un apicultor lasa albinele sa adune miere fara sa o recolteze , ce se intampla atunci?
In primul rand ele o sa roiasca, (regina impreuna cu majoritatea albinelor parasesc stupul) Cand roiesc, albinele practic pleaca in natura, se aseaza pe ramuri, pe copaci sau pe la casele oamenilor.
Atunci cand acestea roiesc, este foarte periculos pentru albine, pentru ca pleaca din stup, ele nu vor putea trai in natura pentru mult timp. Frigul, vantul ori pasari le vor lasa fara viata. Albinele vor muri pur si simplu cand iarna va veni!
Albine care au roit
In cazul in care acestea se aseaza pe la casele oamenilor(foarte des), de regula acestia le dau cu sprey si le omoara.
Roi de albine asezat pe casa
Prea multa miere in stup nu este bine, este gresit sa lasi albinele fara spatiu in stup.
Ele vor construi fagure in permanenta pana nu mai au spatiu in stup, dupa care roiesc. De acea este bine de fapt sa le recoltam mierea. Se ia o rama plina cu miere si se pune una goala, unde albinele vor incepe sa construiasca fagure si sa adune miere.
Asa albinele vor avea mai mult spatiu iar instinctul de a parasi stupul, va disparea. Si asa este salvata o familie de albine de la disparitie.
Deci pentru cei care protesteaza (aka vegani) sa “Nu mai furam mancarea de la albine”, sa stiti ca asta nu le ajuta. Albinele nu au nevoie de un surplus atat de mare de miere de albine, deci noi le ajutam.
Si pana la urma, vegetalele ale pe care le consuma veganii, nu ar exista fara existenta albinelor care ajuta plantele cu polenizarea.
1 Comment
bune informati, bine de stiut si bine explicat
Multumesc
Comments are closed.