Cum am inceput sa producem miere de albine
Apicultura a inceput ca o pasiune in primavara anului 1982
De profesie frezor (executare de piese dupa desen tehnic), dragostea pentru cresterea albinelor a inceput in anul 1982 cand l-am intalnit pe Mos Cezar, un batran apicultor, producator de miere de albine, cu peste 35 de ani de experienta dar si un iubitor desavarsit al naturii.
Mos Cezar era un om al bisericii, zambitor si darnic, bine-cunoscut de comunitate, ce ajuta familiile din vecinatete cu mai multi copii, oferindule miere de albine.
Intr-o zi din primavara anului `82 am mers sa il ajut la intretinerea stupilor, o zi frumoasa de primavara care mi-a ramas adanc intiparita in suflet.
La caderea noptii am ramas la Mos Cezar, dupa ce am servit masa a scos de dupa soba o sticla cu Mied. O atmosfera relaxata, perfecta de a povesti si depana amintiri.
“Hidromel sau mied este o băutură alcoolică cu un continut ridicat de alcool (cca. 12.5), dulce și parfumată, care se prepară prin fermentația alcoolică a unui amestec de apă cu miere de albine și polen cules de albine, cunoscută și ca „vin de miere”.
Dupa povestile cu Mos Cezar, am ramas placut impresionat de cresterea albinelor, iar o pasiune isi facuse aparitia in viata mea.
Nu a durat mult si m-am intors la el sa-i spun despre dorinta mea de a incepe sa ma ocup de cresterea albinelor. Nu avea sa fie un drum usor de parcurs. In `82 lucram la fabrica de rulmenti din oras iar singurele zile libere erau sambata si cateva ore din vineri.
Impreuna cu Mos Cezar am pus la cale un plan iar in saptamana urmatoare urma sa imi dea o colonie de albine de care sa am grija.
Timp de o saptamana am rasfoit revistele si cartile despre apicultura de care am reusit face rost.
M-am documentat iar pe masura ce aflam mai multe, increderea in abilitatile mele de apicultor parca imi crestea :), la fel si entuziasmul stiind ca mai sunt cateva zile pana devin oficial apicultor.
Ziua mult asteptata venise, mi-am luat o familie tanara de albine de la Mos Cezar pe care am amplasat-o la periferia orasului in curtea parintilor mei.
Dupa catva timp am fost nevoit sa mut stupul in alta locatie sa fie ferit de poluarea din apropierea orasului asa ca am plimbat albinutele 50 de km departare, la socrii mei. In mijlocul naturii, inconjurat de copaci si cu padurea aproape, avea tot ce ii trebuia.
Din pacate in primavara anului ’83 albinutele nu au supravietuit, ignorasem un sfat despre nevoia unui tratament apicol pe care eu nu il aplicasem.
Mos Cezar m-a indrumat sa studiez cartile despre cresterea albinelor, fara o pregatire riguroasa rezultatele nu aveau sa apara
Dezamagirea din cauza esecului m-a motivat si mai mult iar in luna urmatoare m-am abonat la revista “APICULTORUL” si timp de un an am citit fiecare editie.
Am studiat cu atentie fiecare carte de apicultura primita de la prietenul meu apicultor. Mi-am dat seama ca decat “rasfoind” carti nu avea sa aibe un final fericit.
In primavara anului ’84 Mos Cezar mi-a dat doua familii de albine (ROI) spunandu-mi ca abia acum sunt pregatit sa am grija de ei.
Albinutele au supravetuit cu succes, iar pana in anul 2009 reusit sa ma ocup de aprox 25 de stupi dat fiind faptul ca am avut servici si faceam naveta in weekend sa le intretin.
Cu toate acestea chiar daca numarul mic nu putea aduce profit, am fost foarte multumit deoarece familia mea avea miere de albine in permanenta, la mine in casa lipsind zaharul. Pe langa miere de albine mai recoltam propolis si capaceala de la miere, foarte bune pentru imunitatea celor mici si tratarea racelilor.
Dupa anul 2009, am ramas liber profesionist, datorita disponibilizarilor la fabrica la care eram angajat. Un motiv bun sa-mi transform pasiunea intr-un loc de munca.
Am inceput sa am profit in scurt timp iar o parte din el l-am investit in unelte, centrifuga, stupi rame etc. pentru a creste numarul familiilor de albine, si evident productia de miere
In prezent detin un numar satisfacator de stupi, albinute sanatoase care nu se mai opresc din inmultit. Se pare ca viata la tara le prinde bine, Iar mie la fel!
Asa ca va invit sa gustati o miere de albine cu traditie! Miere de la tara!