Polenizarea si Importanta albinelor

Cel mai important lucru pe care albinele le fac este polenizarea. Polenizarea este necesara pentru plante pentru a reproduce, ele depind de albine sau de alte insecte ca polenizatori. Atunci cand o albina colecteaza nectar si polen de la floarea unei plante, polenul de la stamine, organul de reproducere masculin al florii, se lipeste de firele de par din corpul ei. Cand ea viziteaza floarea urmatoare, o parte din acest polen ramane pe stigmat sau varful pistilului, organul reproductiv feminin al florii. Atunci cand se intampla acest lucru, fertilizarea este posibila si un fruct care transporta semintele se poate dezvolta.

Cum atrag plantele albinele?

Plantele isi pun increderea in albine si alte insecte pentru a reproduce, astfel acestea s-au adaptat, in timp, pentru a deveni tot mai atractive lor. Albinele sunt atrase de plante cu flori tubulare deschise sau plate, cu o multime de polen si nectar. Parfumul unei flori poate avea o atractie speciala pentru albine, iar culorile sale luminoase pot ispiti albinele.

polenizarea

Albina care polenizeaza

Care sunt alimentele care depind in mod special de albine?

Multe dintre alimentele care le folosim in viata de zi cu zi au nevoie sa beneficieze de polenizarea albinelor. Iata o lista a unora dintre acestea:

Lucernă, Migdale, Mere, Sparanghel, Fasole, Sfecla, Mure, Coacaze, Varza de Bruxelles, Hrisca, Varza, Pepene galben, Conopida, Telina, Cirese, Castane, Arpagic, Trifoi, Afine, Castravete
Agrise, Struguri, Hrean, Nap, Salata verde, Mustar, Ceapa, Patrunjel, Piersici, Pere, Prune, Dovleci, Ridichi, Zmeură, Capsune, Floarea soarelui, Cartofi dulci, Ridiche, Pepene, Coacaze, Vanata, In, Usturoi
Legume

legume

Efectele albinelor asupra fructelor:

Florile care sunt vizitate mai des de albine vor produce fructe mai mari ai mai uniforme decat cele care sunt vizitate mai rar. Acest efect benefic al polenizarii este cel mai evident in fructele de copac.

Tipuri de polenizatori

Albinele impartasesc lucrarea de polenizare. Unele plante sunt polenizate de alte animale, vant sau apa. Florile plantelor s-au adaptat la diferiti polenizatori.

Pasari – Unele pasari, in special colibri, polenizeaza plantele. Plantele care atrag pasarile sunt, in general, viu colorate, cu flori rosii, portocalii sau galbene, dar sunt de multe ori fara miros, deoarece pasarile au un simt al mirosului sarac. Florile sunt adesea lungi si tubulare, cu o multime de nectar, si sunt suficient de robuste pentru stinghie.

Alte animale – Multe animale care polenizeaza plantele, cum ar fi liliecii, sunt nocturne, insemnand „activa pe timp de noapte, iar florile care au nevoie sa atraga polenizatorii, de de multe ori au un miros puternic dar nu si pline de culoare.

Vant – Vantul polenizeaza multe plante. De obicei sunt mai putin colorate, fara parfum si nu produc nectar. Stamine și pistilul ale acestor plante sunt adesea lungi. Polenul lor este de obicei mai usor in greutate decat polenul altor plante. Vantul transporta polenul de la o planta la alta.

Apa – Un numar mic de plante, in special cele din rauri si flviuri, sunt polenizate de apa.