Cum este mierea naturala(neprocesata) diferita fata de cea din supermarket?

Mierea crudă nu este încălzită. Mierea crudă nu este încălzită peste 35°C, care este temperatura menținută de albine în stup.

Mierea procesată este pasteurizată prin încălzire la 60°C-80°C  între 1 și 30 de minute. Acest proces împiedică cristalizarea mierii, deoarece topeste cristalele mici de glucoză și îndepărteaza bulele de aer prezente, care acționează ca “semințe” pentru cristalizare.

Pasteurizarea distruge, de asemenea, orice bacterii și enzime prezente în mod natural, care pot cauza fermentație, prelungind astfel durata de “valabilitate” a mierii procesate. Cu toate acestea, pasteurizarea distruge, de asemenea, vitaminele, mineralele, antioxidanții și enzimele conținute în mierea crudă, responsabile de beneficiile sale pentru sănătate.

Mierea naturala nu este filtrată în totalitate. Mierea noastră este filtrată doar grosier pentru a îndepărta bucățile mari de ceară, fagure și albine.

Mierea procesată este ultrafiltrată pentru a înlătura aproape tot polenul. Aceasta rezultă în miere aproape clară, cu o tendință redusă de a cristaliza, deoarece particulele mici de polen oferă și ele “semințe” pentru formarea cristalelor.

Cu toate acestea, polenul este un superaliment natural cu multe beneficii pentru sănătate, iar acestea sunt îndepărtate când mierea este filtrată.

Aroma, gustul și textura mierii crude variază în funcție de sursele de nectar.

Mierea procesată este de obicei un amestec de surse din UE și non-UE pentru a obține un gust consistent și omogen.

Mierea naturală nu este amestecată pentru a obține arome, iar gustul și consistența sa depind de sursele de nectar disponibile în momentul recoltării. Mierea crudă poate fi netedă, granulată sau cu bucăți. Aceasta se poate chiar separa în timp, cu mierea cristalizată așezată dedesubtul mierii lichide care rămâne.

Aspectul fiecărui borcan de miere crudă poate varia. Mierea crudă este un produs natural, la fel ca uleiul de măsline, fiecare borcan poate arăta diferit. Unele borcane pot prezenta semne de “înghețare” când bulele de aer mici din miere devin prinse pe pereții borcanelor, determinând formarea cristalelor.

Unele borcane pot conține spumă de miere, ceea ce apare atunci când bulele de aer mici din miere se ridică la suprafața mierii. Înghețarea și spuma de miere nu afectează gustul sau calitatea mierii și sunt fenomene normale pentru mierea neprocesata.